Μπορεί κάποιος να βλέπει πίσω από τη Βόρεια Εύβοια όσπρια κι αλεύρια;
Μπορεί ο ταξιδευτής αντί για τη θάλασσα και τα πεύκα να έχει τη γεύση της ελιάς;
Μπορεί ο γαύρος κι η σαρδέλα του Ευβοϊκού να είναι η εικόνα αντί της ηλιόλουστης παραλίας;
Ζώντας πάνω από 30 χρόνια εδώ η αποτίμηση μιας ιστορίας από τις μάχες και τις αγωνίες του Σκαλιστήρη μέχρι τον νέο ξεριζωμό και ξεσπιτωμό της κρίσης, τα βουνά , οι θάλασσες κι
οι παραλίες μένουν σταθερές.Μαζί τους οι μαχητές που κρατούν τη Βόρεια Εύβοια ζωντανή ακόμα.
Με πρωτοστάτες τους ανθρώπους της γης, όπως αυτούς του Μαντουδιανού κάμπου, που πέρα από τα ποτάμια του, ποτίζεται από τον αλμυρό ιδρώτα των ανθρώπων του.
Και είναι αυτός ο ιδρώτας ξέρετε που κάνει το καρπό.
Ούτε μόνη η βροχή ούτε τα ποτίσματα.
Ο ανθρώπινος ιδρώτας φτιάχνει φασόλια, αμπέλια και ελιές.Χωρίς αυτόν τίποτα δεν καρπίζει, τίποτα δεν έχει γεύση.
Για άλλη μια χρονιά θέλω να τιμήσω στο πρόσωπο αυτών των αγωνιστών της γης, τον φίλο Αντώνη.Που τα όσπριά του τα εκτιμά η μάνα μου και με επαινεί από τον μακρινό Βύρωνα για το βραστερό φασόλι.Που τα ρεβίθια του γίνονται η εικόνα και η γεύση της πατρίδας, για τα εγγόνια μου στο μακρινό Τορόντο.
Γιατί οι Αντώνηδες αυτού του τόπου είναι ο τόπος μας.
Ο ιδρώτας των ανθρώπων που μοσχοβολά στα μπετά, στο χωράφι, στο δίσκο του σερβιρίσματος.
Που χωρίς αυτόν τον ιδρώτα δεν υπάρχει τίποτα,ούτε καν ο τόπος.
Για αυτό έχει μια παραπάνω σημασία όταν εξάγουμε "ενθύμια" Βόρειας Εύβοιας , ένα σακούλι φακές ή αλεύρι είναι πάντα πιο ακριβό από το μπιμπελό της Κίνας.
ΥΓ:
(ειδικά τώρα για φακές, ρεβύθια,φασόλια,αλεύρι σύμμικτο και αλεύρι Ζεας θα απευθυνθείτε στο https://www.agromant.gr/ Μαντούδι Ευβοίας ΕΛΛΑΣ-GREECE TK 34004 τηλ.(+30) 22270-22990 E-MAIL: agromant.gr@gmail.com)
(δεν κάνουμε διαφήμιση,απλά στηρίζουμε τον τόπο μας με κάθε τρόπο!)
Ακόμα και με ένα ευβοιώτικο τσίπουρο, στην υγειά σου Αντώνη!